[ BEZÁR ]

Hírek
Művelődési ház (IKSZT)
Dokumentumok
Halimba
Önkormányzat
Civil szervezetek
Intézmények
Vállalkozók
Galéria
Közérdekű adatok
Kapcsolat
Csatornázás
Halimbai hírek
Gyógynövény Tankert
Települési Értéktár
Pályázatok
Geotúrák

Civil szervezetek

Bakonyi Farkasok Természtjáró, Szabadidő- és Sportegyesület

A Bakonyi Farkasok Természetjáró, Szabadidő– és Sportegyesületet, (röviden: BFTSZSE) 2020. nyarán alapítottuk. Az akkori létszámunk, az alapításkor 26 fő volt. A 2022-es évet 34 fővel zártuk. Tagjaink között majdnem minden korosztály képviselteti magát. Földrajzilag sem csak egy pontból és területről várjuk a túrázni vágyókat, Persze legtöbben innen a Bakonyból, némelyek Keszthelyről, Siófokról, Budapestről, Gyöngyösről de még Kiskunfélegyháza mellől is csatlakoztak, csatlakoznak hozzánk.

Céljaink között van, hogy havi 1-2 alkalommal lehetőséget biztosítsunk az embereknek, családoknak vagy akár már alsó tagozatos gyerekeknek az erdei aktív kikapcsolódásra. Mindezt biztonságos körülmények között, szakképzett túravezetőkkel mely idő alatt a résztvevők kiszabadulhatnak eme rohanó világ, valamint az „okos, készülékek jelképes fogságából ugyanakkor megismerkedhetnek a természetben tartózkodás örömeivel, lehetőségeivel, szépségeivel. Az igények és a kapacitásaink szerint a legtöbb ember számára szeretnénk erre lehetőséget biztosítani. Ezért az egyesületben általában 2 típusú túrát szervezünk: a felnőtt (ami kb. 20 vagy 25 km-esek) illetve gyermek kategóriában (ami 10 - 12 vagy esetleg 15 km-esek) amit ajánlunk a családok és a túrázás iránt újonnan érdeklődők számára is.

Az iskolai szünetek alkalmával olyan táborokat szeretnénk szervezni, amely az ország más tájainak a világába engednek betekintést, pl. Aggtelek az Országos Kék Túra mentén vagy az egyesületünkben az idei évben első alkalommal megszervezésre kerülő ,,Rákóczi jelvényszerző túra a Mátrában,”. Ezeket a táborokat a régi időknek a vándortáboraihoz hasonló programokkal képzeljük. (Pl. esti tábortüzek, éjszakai őrség stb.)

A leendő túráinkról legalább 1 hónappal (tábor esetében több hónappal) a megrendezés előtt egy részletesen kidolgozott túrakiírás készül PDF formátumú fájlként melyben minden információt könnyen megtalál az érdeklődő személy a rendezendő túráról. Részt veszünk valamennyi területi és országos jelvényszerző túramozgalomban. A jövőre nézve a fő projektünk az Országos Kéktúra ismertetése, maradandó jó élményekben gazdag sikeres teljesítése részben vagy akár a teljes távon.
A fejlődésünk érdekében minden észrevételt, kérést vagy felvetést figyelembe veszünk s ha lehetséges akkor megvalósítunk! „Közeleg a Cél!”

Az Egyesület főbb elérhetőségei:

Egyesület e-mail címe: bakonyifarkasokte@citromail.hu
Egyesület elnökének az e-mail címe: ifj.kiss.peter@citromail.hu
Honlap : http://bakonyi-farkasok-tszse.hupont.hu


Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba



KORTALANOK Nyugdíjas Klub

A Kortalanok Nyugdíjas Klub 2019. február 20-án alakult, jelenlegi klubtagságunk 34 fő.
Klubfoglalkozások helye, időpontja: minden hónap első szerdája, 16 óra, Művelődési Ház.

Célunk a nyugdíjas kornak megfelelő közösségi programok látogatása, asztali játékok, kötetlen beszélgetések a klubfoglalkozásokon, érdeklődésnek, igényeknek megfelelő előadások látogatása,szabadtéri programok, kirándulások szervezése.

Az éves programterv összeállításánál kikértük a tagok véleményét, illetve figyelemmel voltunk a falu rendezvényeinek időpontjaira.
2021-ben csatlakoztunk az ajkai”Életet az Éveknek”Nyugdíjas Klubok Egyesületéhez, ezzel tágultak a lehetőségeink. (Majális, Gyalogló Világnap, Bánkisokkal gyalogtúrák).
Gazdag és változatos időszakon vagyunk túl! Eljutottunk az Őrségi tökfesztiválra, Velemi gesztenyenapokra, Szentendre- hajózás a Dunán, Fehérvárcsurgó Virágkiállításra, Jeli Arborétum, Keszthely, Kőszeg, Ják-Szombathely nevezetességeit tekinthettük meg.
Könyvbemutatók, dalos találkozók, gyalogtúrák, szabadtéri programok színesítették a klub életét.
Kapcsolattartás a község civilszervezeteivel:
• „Bakonyszéli vadvirágok” Kertbarát Körnek 9 klubtagunk tagja
• Fürge ujjak-szorgos kezek klubban csodás alkotások készülnek, folyamatos tanulással 7 tagunk ismeretei bővülnek
• 3 fő a Polgárőrség oszlopos tagja
• 6 klubtagunk él az Élménytánc elsajátításának lehetőségével
• Bringafesztiválon közös főzés
• Községi gyermeknapon palacsintasütés

2022-től hétfői sétákat szervezünk, melyen, bárki részt vehet. Találkozó a templom előtt 14 órakor.
Tagjaink szívesen vesznek részt a községben meghirdetett programokon, előadásokon, tanfolyamon, de akár egy szemétszedési programon.
A Kortalanok Nyugdíjas Klub várja az érdeklődőket, az újonnan csatlakozókat!

Ezután is szeretnénk részt venni a kínálkozó lehetőségeken. Ezzel is példát mutatni a község fiataljainak, hogy ép testben, ép lélek, és az együvé tartozás szebbé, jobbá teheti az idősödő szép korunkat, közösségünket.

Poór Istvánné, Viol klubvezető
elérhetőség:p.k.violetta56@gmail.com


Fürge ujjak szorgos kezek Klub


A kötés, horgolás vagy bármely kreatív tevékenység olyan elfoglaltság lehet a mindennapokban, mellyel nem csak az elkészült munkának örülhetünk, hanem a kreatív tevékenység során a lelkünket is ápoljuk. Elvonja a figyelmet a minket foglalkoztató problémákról és ki tud zökkenteni a mindennapi mókuskerékből. Változatosságot, nyugalmat ad a rohanó hétköznapokban. A kreatív munka megtaníthat minket türelmesnek, kitartónak lenni.
2019. október 8-án alakult meg a Fürge ujjak szorgos kezek klub.
Mivel az alapító tagok mindegyike a horgolás szerelmese, így először ezt a kézműves technikát kezdtük el a klubban. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk nyitottak más technikákra.
A klub céljai közé tartozik a kézművesség fontosságára való felhívás, a hagyományőrzés és a közösség formálás.
Tagjaink egy része hímzéssel, gobelin hímzéssel, kötéssel foglalkozik. Vannak olyan tagjaink is, akik ezelőtt még soha nem próbálkoztak a horgolással. Már néhány klubnap után (és persze otthoni gyakorlás után) elmondható, hogy nagyon szép munkákat készítenek.
Az első alkalom, ahol bemutatkoztunk 2019 decemberében a kézműves vásár volt.
Szeretnénk, ha minél több fiatal csatlakozna hozzánk, aki szeretne valami szépet és egyedit alkotni akár magának, akár a családjának esetleg jótékony célra.
2020-tól minden Halimbán született kisbabának a klub által horgolt figurával kedveskedünk. A falunapi kiállításon már két alkalommal bemutatkoztunk.
A klubbal párhuzamosan elindult egy privát facebook csoport is, ami a pandémia idején remekül működött, nagy segítség volt a klubnak. Itt is nyomon lehet követni a munkánkat. Megtalálható itt a tagok önálló munkái, segíthetünk egymásnak, tapasztalatot cserélhetünk, véleményt kérhetünk egymástól.
Két hetente kedd délután 15-18 óráig vannak az összejövetelek a kultúrházban.
A klub foglalkozások nyilvánosak, bárki benézhet hozzánk minden kötelezettség nélkül, és megnézheti az éppen folyó munkákat, részese lehet egy vidám délutánnak. Amennyiben tetszik, amit készítünk, vagy megtanulna horgolni, kötni vagy éppen hímezni csatlakozhat, segítünk.

Szeretettel várjuk a kreatív munkák szerelmeseit, és mindenkit, aki érdeklődik a kézműves tevékenységek iránt!

Klubvezető: Csernovicné Szabó Szilvia
Elérhetősége: +36-30-646-7832; szaboszilvi@msn.com



Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba



Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület - EJHA

Az EJHA (Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület) 2005. augusztus 23-án 25 lelkes, helyi lakos alapításával alakult.
Céljainkat eddigi működésünk során is már sikeresen megvalósítottuk: Halimba község területén a kulturális élet támogatása, fellendítése, a lakosság, főként a fiatal felnőttek és az ifjúság önszerveződésének és a helyi társadalmi életben való aktív részvételének segítése, érdekeinek képviselete, öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása. A helyi környezet-és természetvédelem segítése. Kulturális örökségünk, bányászati hagyományok, műemlékeink védelme, népszerűsítése, a halimbai gyógynövénykultúra újjáélesztése és ápolása. A „szelíd” turizmus támogatása.
Feladatunk: A megfogalmazott célokkal összefüggő rendezvények, akciók szervezése. A lakosság – kiemelten a fiatal felnőttek, és az ifjúság – bevonása az egyesület mindennapi életébe, tevékenységébe.

Megalakulásunk óta egészen 2015-ig megszerveztük és lebonyolítottuk településünkön a szelektív hulladékgyűjtést. Minden hónap 20-án körbejártuk az iskolás gyerekek segítségével a falut és összegyűjtöttük a lakók által kapura akasztott műanyag flakonokat és alumínium italos-dobozokat. A hulladékgyűjtésből befolyt összegből a Művelődési Ház udvarán játszóteret építettünk.
A falu aktív polgáraival és az önkormányzattal együtt megálmodtuk és lépésenként meg is valósítottuk a Malomvölgy pihenőparkot, amely alig 1 km-re található a falu központjától. Terveztünk ide játszóteret, színpadot, focipályát, sütő- és főzőhelyet, esőbeállót, petang- pályát, parkolót.
Szintén önkéntes munkával felújítottunk egy régi bányavonatot, ami megtekinthető a Polgármesteri Hivatal udvarán.

Egyesületünk éves programjába beletartozik: gyalogtúrák, kirándulások, színházlátogatások szervezése, ruhagyűjtési –és osztási akciók lebonyolítása, közösségi rendezvényeken való részvétel: közös főzés, KRESZ pálya felügyelet, Karácsonyi Hangverseny, Jótékonysági nap (Halimbai templom felújításáért) megszervezése, fórumokon való részvétel, közös névnapozás, pályázatírás.

Egyesületünk bejegyzett civil szervezet, több sikeres pályázatot nyertünk, illetve több pályázat lebonyolításában közreműködtünk:
• „Medical herbs and playgrounds in Halimba” – Gyöngynövények és játszótér Halimbán (nemzetközi ifjúsági cseretábor)
• „Értékek iskolája Halimbán”
• Leader pályázatok
• EFOP-1.5.2-16-2017-00007 „Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségben”



Az Egyesület minden hónap első vasárnapján tartja összejöveteleit a Művelődési Házban, vagy egyesületi tagnál.
Elérhetőségek: Csipszer András elnök 06-20/941-9834
ejhaegyesulet@freemail.hu



Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba



KISMAMA KLUB

A Kismama Klubba jelentkező családoknak havonta egy alkalommal szervezünk programot az óvodában. Bárki jelentkezhet (és év közben is csatlakozhat), akinek van 3 év alatti gyermeke. A nagyobb testvéreket (és a család bármely tagját) is szívesen látjuk.
A találkozókat a hónap első szerdáján 16-18 óráig tartjuk az óvoda kiscsoportjában.
Azért érdemes csatlakozni a klubhoz, mert a 3 év alatt is rendszeresen óvodát látogató, óvodával ismerkedő gyermekek hatalmas előnnyel indulnak majd az óvodai beszoktatásnál társaikhoz képest. Óvodásként már ismerős környezetbe érkeznek. Ismerős felnőttek fogadják őket. Ez a klub tulajdonképpen előkészíti, felkészíti az óvodás életre a családokat. Felnőttek és gyerekek egyaránt sok-sok információt gyűjthetnek arról, hogy milyen az ovis-bölcsis élet a Halimbai Hársfa Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha intézményben. Két-két óvodai dolgozó (óvodapedagógus/pedagógiai asszisztens/kisgyermeknevelő) van jelen mindegyik foglalkozáson.
A Kismama Klub foglalkozásokat tanév szerint szervezzük. Októberben tartunk alakuló foglalkozást, ahol a jelentkezők igényeit gyűjtjük össze, majd ez alapján szervezzük májusig a programokat. A családok általában a kötetlen együttlét mellett a kötött programokat, előadásokat is igénylik. Így több alkalommal szervezünk előadást/barkácsolást is.
Ezek témája pl.:
• Ringató foglalkozást szervezünk Németh Noémi szakember segítségével,
• Mikulás ajándékkal, kézműves foglalkozással kedveskedünk a kicsiknek december elején,
• Ajkai Nevelési Tanácsadó logopédusa/pszichológusa/gyógypedagógusa előadást tart a kisgyermekek fejlődéséről,
• Ajkai Mentőszolgálat mentőtisztjének bemutatója „Elsősegélynyújtás kisgyermekkorban” címmel,
• Védőnő előadása igény szerint pl. oltásokról, fogápolásról, szobatisztaságról, kisgyermekkori problémákról,
• Óvónő előadása „Befogadás az óvodában” címmel,
• Egészséges ételek elkészítésének módjáról tájékoztatás, kóstolóval egybekötött összejövetelünkön (Reform étel bemutató és kóstoló, vagyis: milyen ételek várnak gyermekünkre az intézményben; mi is az a minta-menza; mit tehetünk, hogy gyermekünk elfogadja az egészséges ételeket?),
• Gyermeknapi rendezvényünkön egész délelőtt szeretettel fogadjuk a Klub tagjait.




Képek

Halimba
Halimba
Halimba



„Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

I. Megalakulás, tevékenység, tagok
2020. január 14-én volt 4 éve, hogy a helyi Kertbarát kör megalakult. A szerveződés ötletét a 2015. évi „Magyarország legszebb konyhakertjei” c. országos verseny hozta, melyen Halimba 12 résztvevővel indult. A fenti verseny 2012-től kezdődően a konyhakerti kertészkedést népszerűsíti, melyen településünk először 2015-ben vett részt.
A megalakulással a célunk az volt, hogy olyan szervezetet hozzunk létre, ahol az érdeklődés középpontjában a kertészkedés, kertművelés áll. A havonkénti egyszeri találkozón így az éppen aktuális kertészeti munkák köré csoportosítjuk mondandónkat, melyet mindig egy előadás és/vagy gyakorlati bemutató színesít. Ezen foglalkozásokat a kora tavaszi és késő őszi hónapokban, zárt helyen tartjuk, melynek a helyi Művelődési Ház biztosít helyszínt délutánonként du. 4 és 6 óra között. A kellemes késő tavaszi, nyári és kora őszi hónapokban viszont kültéri helyszíneken tartjuk foglalkozásainkat. Ezek többnyire a helyi Gyógynövényes kertben (továbbiakban: Emlékház) vagy a tagok kertjeiben zajlanak.
2018. évtől kezdődően a klub életében némi változás következett be: mindenekelőtt nevet választottunk, bevezetettük a rendszeres havi tagdíjat és több gyakorlatias foglakozás mellett döntöttünk. Előtérbe kerültek az éves szakmai kirándulások és igyekeztünk egy-egy vendégelőadónak köszönhetően távolabbról tekinteni a kertészkedésre. Így főztünk szappant gyógynövényekből, készítettünk sajtot fűszernövényekből, hallgattunk előadást a madarakról, és sok hasznos információt a Bach virágterápiáról.
Elmondható, hogy a színesebb és változatosabb előadásoknak, szakmai kirándulásoknak köszönhetően a klub létszáma évről-évre folyamatosan bővül. Többségükben halimbai lakosok, de a környékbeli településekről (Szőc, Ajka-Padragkút, Ajka) is számolhatunk rendszeres résztvevőkkel.
Az utóbbi években nemcsak a létszám növekedését lehet megfigyelni, de a szokásos havi egyszeri alkalmakat további találkozók, többnyire gyakorlati foglalkozások kísérik. Ugyanakkor, mint már támogatott civil szervezetként egyre több nyilvános rendezvényen veszünk részt többek között 2019-ben jelen voltunk a kora tavaszi Családi Egészségnapon, a kora őszi Bringafesztiválon és a decemberi Karácsonyi vásáron is.
Ugyanakkor más helyi civil szervezettel is igyekszünk kapcsolatot kiépíteni, melyet elsősorban az erősít, hogy tagjaink közül sokan a helyi „Kortalanok” nyugdíjas klub valamint a 2019-ben alakult „Fürge ujjak, szorgos kezek” kézműves klub tagjai is. A közös „munkakapcsolat” részeként az előbbi klub tagjaival szerveztük májusi közös kirándulásunkat, továbbá közösen álltunk a bogrács mellé a szeptemberi Bringafesztivál kapcsán. Ezen kapcsolatot a 2020-as évben tovább kívánjuk erősíteni, mely nemcsak kiváló alkalom a csapatépítésre, a klubok tevékenységének kölcsönös megismerésére, de lehetőséget ad a Kertbarát kör taglétszámának bővülésére is.


II. Elérhetőség, kapcsolat
A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör vezetője: Varga Lászlóné, Marika szakmai vezetője: Imre Zsuzsanna
facebook oldal: https://www.facebook.com/Bakony-széli-vadvirágok-kertbarátok-köre



Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba



2019 év tematikája, találkozói - (45 KByte)

Ingyenes program .doc, és .xls fájlokhoz
Ingyenes program .pdf fájlokhoz

BABA-MAMA KLUB

2016. január 14-én alakult Baba-mama klub 3 éves korig várja a falu legkisebb polgárait és szüleiket egy kötetlen, tapasztalat átadó, a gyereknevelés csínját-bínját megvitató beszélgetésre. A foglalkozások alkalmával a gyerekek számára játékok állnak rendelkezésre. A Baba-mama klub keretében minden évben megrendezésre kerül az Anyatejes világnap, ahol előadásokkal, hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.
A Baba-mama klub foglalkozásainak a helyi Művelődési Ház ad otthont, minden hónap 3. csütörtökén 10.00-12.00-ig
Foglalkozásvezető: Szalai Katalin védőnő


Képek

Halimba
Halimba
Halimba



HALIMBAI KÓRUS


A 2017. októberében először főleg óvónőkből, de később helyi lakosokkal kibővült kórus hiánypótló szerepet betöltve alakult. Repertoárjukban dallamos, könnyű magyar, külföldi, korabeli és régebbi zeneszerzők, klasszikusok világi, egyházi művei is szerepelnek.
Kórusvezető: Grőberné Adorján Renáta
Céljuk, hogy éneklésükkel örömet szerezzenek, valamint a karéneklés értékes közösségi hagyományainak fenntartása.
Az énekkar megalakulása óta minden évben a falu jelentősebb rendezvényein fellépnek: pl. Nagyboldogasszony napi búcsú és falunap, Karácsonyi Hangverseny.
A próbákat minden kedden 17 órától a helyi Művelődési Házban tarják.


Képek

Halimba
Halimba



Halimba Község Polgárőr Egyesülete

Halimba Község Polgárőr Egyesülete 1995-ben alakult. Elnöke: Dél Károly, helyettese: Sárfi Ákos. Egyesületünk azért jött létre, hogy falunkban bűnmegelőzés céljából segítsük a rendőrség munkáját és a rendezvény szervezések alkalmával biztosítsuk a helyszíneket, útlezárásokat. Jelenleg 12 fővel munkálkodunk, csoportunk tagjai nyugdíjasok és aktív női illetve férfi dolgozók, akik szabadidejükben, önként vállalják a járőrözést. Hetente több alkalommal nappal teljesítünk szolgálatot, illetve éjszakánként is 2 alkalommal, 2-3 fővel 5 órát járőrözünk községünkben. 2019-ban egyesületünk 1174 órát töltött járőrözéssel, rendőrrel pedig 6 órát töltöttünk szolgálatban. A halimbai Intézményekkel törekszünk a szoros együttműködés kialakítására és lehetőségeinkhez mérten próbálunk a felkéréseknek eleget tenni. Májusban az országos kerékpárverseny Halimba részéről történő útlezárásit 6 fővel biztosítottuk. A halimbai üveggyár 2 napos Nyílt napján 3 fővel vettük részt. Szeptemberben a Bringa Fesztivált 4 fővel biztosítottuk. Mindenszentekkor 4 napon keresztül 8 fővel a temetőt felügyeltük.
2020-as terveink megegyeznek eddigi célkitűzéseinkkel: a falu által szervezett programokon aktívan segíteni, a tavalyi évhez képest még több időt járőrözéssel tölteni, a többi civil szervezettel karöltve községünkben az összetartást erősíteni.

Szeretnénk, ha létszámunk bővülne, ezért új tagok jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségen: delkaroly@freemail.hu.
Ezenkívül várjuk közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeiket!

Segítsenek, hogy egy kis figyelemmel vigyázhassunk szomszédainkra, rokonainkra, barátainkra!

Dél Károly













8452 Halimba, Petőfi S. u. 16 E-mail: hivatal [ kukac ] halimba.hu