[ BEZÁR ]

Hírek
Művelődési ház (IKSZT)
Dokumentumok
Halimba
Önkormányzat
Civil szervezetek
Intézmények
Vállalkozók
Galéria
Közérdekű adatok
Kapcsolat
Csatornázás
Halimbai hírek
Gyógynövény Tankert
Települési Értéktár
Pályázatok
Geotúrák

Civil szervezetek

KORTALANOK Nyugdíjas Klub

A Kortalanok Nyugdíjas Klub 2019. február 20-án alakult, jelenlegi klubtagságunk 35 fő.
Célunk a nyugdíjas kornak megfelelő közösségi programok látogatása, asztali játékok, beszélgetések a klubfoglalkozásokon, érdeklődésnek, igényeknek megfelelő előadások, kirándulások szervezése.
Az éves programterv összeállításánál kikértük a tagok véleményét, illetve figyelemmel voltunk a falu rendezvényeinek időpontjaira.
Gazdag és változatos időszakon vagyunk túl:
A jeles napokból minden hónapban kiválasztottunk egyet, mely köré alakítottuk a klubfoglalkozásokat.
Március:
Nőnapi köszöntés, kötetlen beszélgetés, kártyajátékokkal színesítettük a délutánt. 20 fővel színházi előadást tekintettük meg a Devecseri Művelődési Házban.
Április:
Klubfoglalkozásunkat a Magyar Költészet napja alkalmából a Községi Könyvtárba tartottuk. Györkösné Baráth Anikó bemutatta a könyvtár működését, ezáltal több klubtársunk is beiratkozott a könyvtárba. Ebben a hónapban még két ingyenes, regisztrációhoz kötött programon vettünk részt: Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjén és Patka Heléna, Ady, Csinszka szemével című irodalmi estjén.
Május:
Madarak és Fák napja alkalmából a Gyógynövényes kertben szerettük volna megtartani a klubfoglalkozást, de a rossz idő miatt a Művelődési Házban folytattuk a délutánt.
A halimbai Családi Egészségnap alkalmat nyújtott az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvételre, melyet ki is használt a klubtagok többsége.
A Bakonybéli látogatás a Bakonyszéli vadvirágok Kertbarát Kör tagjaival szintén ebben a hónapban történt.
Részt vettünk Dr. Papp Lajos, inspiráló előadásán, Nyirádon.
Június:
A Halimba Kristály Üveggyár családi nyílt napján 18 fővel képviseltük klubunkat.
Környezetvédelmi világnap keretében, Kovácsné Véber Eszter hasznos előadását hallgattuk meg, amit egy érdekes kötetlen beszélgetés követett.
Megünnepeltük az első félévben ünneplő névnaposokat, a második féléves névnaposok gondoskodtak a vendéglátásról.
Az Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület által szervezett Családi juniálissal zártuk a hónapot, melyre klubunk tagjai (22 fő) finomabbnál finomabb süteményeket sütöttek. Jó volt látni a sok szorgos kéz munkájának eredményét.
Július:
Klubtagjainak Böjte Csaba gyermekkórusának előadását hallgatták Balatonfüreden, ellátogattak a Művészetek Völgyébe is.
Augusztus:
Klubtagjaink beszámoltak az elmúlt hónap élményeiről, a szeptemberi programok, feladatok megvalósításáról döntöttünk.
Szeptember:
Piknikezéssel kezdtük a hónapot, amit a Gyógynövényes kertben tartottunk. Az év legnépszerűbb programjának bizonyult, amit a magas részvétel és a jókedvű együttlét is bizonyított. Ezúton is köszönjük Imre Zsuzsannának a kedves fogadtatást.
M. Mester Katalin Leporolt igaz gyöngyök című könyvének bemutatóján vettünk részt a Devecseri Városi Könyvtárban, emlékezetes, felemelő este volt. Köszönjük az utazás megszervezését Tóbel Jánosnak.
Az őszi keszthelyi kiránduláson 17-en vettünk részt, az utazás távolsági autóbusszal, falubusszal és személyautóval történt. A korán érkezők a Bazilikában misével kezdték a napot. A Festetics kastélyban eltöltött 5 óra is kevésnek bizonyult. Marcipán Múzeum, Cukrászda, Csigaparlament sem maradhatott ki. Kellemesen, elfáradva, de élményekkel gazdagon tértünk haza.
Bringafesztiválon a Bakonyszéli vadvirágok Kertbarát Körrel közösen főztünk, és vendégeltük meg a jelenlévőket.
Október:
Idősek világnapja: A meghívottak részt vettek a közösségi rendezvényen.
Klubfoglalkozáson Vajainé Szijártó Margit „Halimba történetéből összegyűjtött érdekességek” címmel tartott előadást. Pl. anyakönyvvezetés 1747-től van Halimbáról, ilyen és ehhez hasonló ismeretekkel gazdagodtunk.
Az újonnan megalakult Fürge ujjak – Szorgos kezek kézműves klubhoz 7 fővel csatlakoztunk.
A Sárvári fürdőzés sem maradhatott ki, kihasználva a kedvezményes keddi napot.
November:
Nemzetközi Férfinap alkalmából köszöntöttük a férfi klubtagokat.
Könyv bemutató : Varga Terézia-Pap Viola Gerincvédelem a mindennapokban (a gyógyítás legfőbb célja a prevenció). Egy kis tornával egybekötött tanulságos előadást hallhattunk. Köszönet Molnár Józsefnek a költségek átvállalásáért.
December:
Kovácsné Véber Eszter rövid bemutatkozása polgármesterként. Kovács Attiláné Ágota látogatása, a halimbai óvodából.
Második féléves névnapozás ismételten nagyon jó hangulatban telt. Itt szeretném megköszönni Kántor Józsefné minden alkalomra előadott szavalatit.
Év végi saját készítésű vacsorával, Horváth Lászlóné Marica süteményével, díszített asztaloknál zártuk a klub működésének első évét. A zenét harmonikás szolgáltatta.
December az általános iskola tanulóinak Karácsonyi műsora és az azt követő, Karácsonyi kézműves termékek vására (nyugdíjas klub süteményei) zárta. A karácsonyi ünnepek hangulatát elhozta mindenki számára a halimbai templomba rendezett karácsonyi hagyományos hangverseny.

Kapcsolattartás a közösség civilszervezeteivel, intézményeivel:
A Bakonyszéli Vadvirágok Kertbarát Kör tagjaival májusban megtekintettük Bakonybél látnivalóit, így az utazási költségek kedvezőbbek lettek. Emlékezetes, ismeretekben gazdag látnivaló várt ránk. Júniusban az Ejha Egyesület Családi Juniális rendezvényének felhívására jelentkeztünk. Tombola tárgyakat gyűjtöttünk a jótékonysági bálra. Az asszonyok által készített sütemények eladásra kerültek a csalási juniálison. A bevétellel (33 000Ft) hozzájárultunk a templom felújításához. A halimbai óvodával további együttműködésre keressük a lehetőségeket. Karácsonyi ünnepek előtt 3 fő a nyugdíjas klubból ellátogatott az óvodásokhoz, a régi karácsonyokról meséltek, szaloncukorral lepték meg a gyerekeket.
Tavasszal konyhakerti látogatásra várjuk őket.

Szeretném megköszönni a klubtársaimnak az egész évben végzett önzetlen munkát, mert csak együtt sikerülhetett ez a programokban, ismeretekben gazdag, egymásra figyelő tagok által létre hozott klub működése.
Poór Istvánné, Viol klubvezető


Fürge ujjak szorgos kezek Klub


2019. október 8-án alakult meg a Fürge ujjak szorgos kezek klub.
Mivel az alapító tagok mindegyike a horgolás szerelmese, így először ezt a kézműves technikát kezdtük el a klubban. Ez nem jelenti azt, hogy nem vagyunk nyitottak más technikákra.
Tagjaink egy része hímzéssel, gobelin hímzéssel, kötéssel foglalkozik. Vannak olyan tagjaink is, akik ezelőtt még soha nem próbálkoztak a horgolással. Már néhány klubnap után (és persze otthoni gyakorlás után) elmondható, hogy nagyon szép munkákat készítenek.
Az első alkalom, ahol bemutatkoztunk 2019 decemberében a kézműves vásár volt.
Szeretnénk, ha minél több fiatal csatlakozna hozzánk, aki szeretne valami szépet és egyedit alkotni akár magának, akár a családjának esetleg jótékony célra.
Terveink között szerepel, a Halimbán született babák megajándékozása, a falunapon történő bemutatkozás kiállítás formájában.
A klub foglalkozások nyilvánosak, bárki benézhet hozzánk minden kötelezettség nélkül, és megnézheti az éppen folyó munkákat. Amennyiben tetszik, amit készítünk csatlakozhat hozzánk.
A klubbal párhuzamosan elindult egy privát facebook csoport is, csatlakozhat bárki. Itt is nyomon lehet követni a munkánkat. Megtalálható itt még a tagok önálló munkái, valamint mintákat, leírásokat is megosztunk a csoport tagjai között.
Klubvezető: Csernovicné Szabó Szilvia
Elérhetősége: +36-30-646-7832;szaboszilvi@msn.com

Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
HalimbaEgyütt a Jövőért Halimbán Egyesület - EJHA

Az EJHA (Együtt a Jövőért Halimbán Egyesület) 2005. augusztus 23-án 25 lelkes, helyi lakos alapításával alakult.
Céljainkat eddigi működésünk során is már sikeresen megvalósítottuk: Halimba község területén a kulturális élet támogatása, fellendítése, a lakosság, főként a fiatal felnőttek és az ifjúság önszerveződésének és a helyi társadalmi életben való aktív részvételének segítése, érdekeinek képviselete, öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása. A helyi környezet-és természetvédelem segítése. Kulturális örökségünk, bányászati hagyományok, műemlékeink védelme, népszerűsítése, a halimbai gyógynövénykultúra újjáélesztése és ápolása. A „szelíd” turizmus támogatása.
Feladatunk: A megfogalmazott célokkal összefüggő rendezvények, akciók szervezése. A lakosság – kiemelten a fiatal felnőttek, és az ifjúság – bevonása az egyesület mindennapi életébe, tevékenységébe.

Megalakulásunk óta egészen 2015-ig megszerveztük és lebonyolítottuk településünkön a szelektív hulladékgyűjtést. Minden hónap 20-án körbejártuk az iskolás gyerekek segítségével a falut és összegyűjtöttük a lakók által kapura akasztott műanyag flakonokat és alumínium italos-dobozokat. A hulladékgyűjtésből befolyt összegből a Művelődési Ház udvarán játszóteret építettünk.
A falu aktív polgáraival és az önkormányzattal együtt megálmodtuk és lépésenként meg is valósítottuk a Malomvölgy pihenőparkot, amely alig 1 km-re található a falu központjától. Terveztünk ide játszóteret, színpadot, focipályát, sütő- és főzőhelyet, esőbeállót, petang- pályát, parkolót.
Szintén önkéntes munkával felújítottunk egy régi bányavonatot, ami megtekinthető a Polgármesteri Hivatal udvarán.

Egyesületünk éves programjába beletartozik: gyalogtúrák, kirándulások, színházlátogatások szervezése, ruhagyűjtési –és osztási akciók lebonyolítása, közösségi rendezvényeken való részvétel: közös főzés, KRESZ pálya felügyelet, Karácsonyi Hangverseny, Jótékonysági nap (Halimbai templom felújításáért) megszervezése, fórumokon való részvétel, közös névnapozás, pályázatírás.

Egyesületünk bejegyzett civil szervezet, több sikeres pályázatot nyertünk, illetve több pályázat lebonyolításában közreműködtünk:
• „Medical herbs and playgrounds in Halimba” – Gyöngynövények és játszótér Halimbán (nemzetközi ifjúsági cseretábor)
• „Értékek iskolája Halimbán”
• Leader pályázatok
• EFOP-1.5.2-16-2017-00007 „Humán közszolgáltatások fejlesztése Ajka térségben”Az Egyesület minden hónap első vasárnapján tartja összejöveteleit a Művelődési Házban, vagy egyesületi tagnál.
Elérhetőségek: Csipszer András elnök 06-20/941-9834
ejhaegyesulet@freemail.huKépek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
HalimbaKISMAMA KLUB

A Kismama Klubba jelentkező családoknak 2018-ban havonta egy alkalommal szerveztünk programot.
A résztvevők száma hasonló volt, mint az előző években és a családok rendszeresen eljöttek a meghirdetett összejövetelekre. 13 család járt hozzánk, összesen 21 kisgyermekkel. Közülük 1 család lakik Szőcön, 4 pedig Ajka-Padragkúton.
Az első alkalommal felmértük a jelentkezők igényeit. A családok a kötetlen együttlét mellett a kötött programokat, előadásokat is igényelték. Így több alkalommal szerveztünk előadást is. Ezek témája volt:
• Szalóki Andrea /az ajkai Nevelési Tanácsadó logopédusa/ előadása a kisgyermekek beszédfejlődéséről,
• az Ajkai Mentőszolgálat mentőtisztjének bemutatója „Elsősegélynyújtás kisgyermekkorban” címmel,
• Védőnő előadása „Oltásokról, fogápolásról” címmel,
• Óvónő előadása „Befogadás az óvodában” címmel,
• Egészséges ételek elkészítésének módjáról kaphattak a szülők tájékoztatást, kóstolóval egybekötött összejövetelünkön,
• Gyermeknapi rendezvényünkön is szeretettel vártuk a Klub tagjait, gumilabdával ajándékoztunk meg minden gyermeket,
• Ringató foglalkozást szerveztünk Németh Noémi szakember segítségével,
• Mikulás ajándékkal is kedveskedtünk a kicsiknek.


Képek

Halimba
Halimba
Halimba„Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör

I. Megalakulás, tevékenység, tagok
2020. január 14-én volt 4 éve, hogy a helyi Kertbarát kör megalakult. A szerveződés ötletét a 2015. évi „Magyarország legszebb konyhakertjei” c. országos verseny hozta, melyen Halimba 12 résztvevővel indult. A fenti verseny 2012-től kezdődően a konyhakerti kertészkedést népszerűsíti, melyen településünk először 2015-ben vett részt.
A megalakulással a célunk az volt, hogy olyan szervezetet hozzunk létre, ahol az érdeklődés középpontjában a kertészkedés, kertművelés áll. A havonkénti egyszeri találkozón így az éppen aktuális kertészeti munkák köré csoportosítjuk mondandónkat, melyet mindig egy előadás és/vagy gyakorlati bemutató színesít. Ezen foglalkozásokat a kora tavaszi és késő őszi hónapokban, zárt helyen tartjuk, melynek a helyi Művelődési Ház biztosít helyszínt délutánonként du. 4 és 6 óra között. A kellemes késő tavaszi, nyári és kora őszi hónapokban viszont kültéri helyszíneken tartjuk foglalkozásainkat. Ezek többnyire a helyi Gyógynövényes kertben (továbbiakban: Emlékház) vagy a tagok kertjeiben zajlanak.
2018. évtől kezdődően a klub életében némi változás következett be: mindenekelőtt nevet választottunk, bevezetettük a rendszeres havi tagdíjat és több gyakorlatias foglakozás mellett döntöttünk. Előtérbe kerültek az éves szakmai kirándulások és igyekeztünk egy-egy vendégelőadónak köszönhetően távolabbról tekinteni a kertészkedésre. Így főztünk szappant gyógynövényekből, készítettünk sajtot fűszernövényekből, hallgattunk előadást a madarakról, és sok hasznos információt a Bach virágterápiáról.
Elmondható, hogy a színesebb és változatosabb előadásoknak, szakmai kirándulásoknak köszönhetően a klub létszáma évről-évre folyamatosan bővül. Többségükben halimbai lakosok, de a környékbeli településekről (Szőc, Ajka-Padragkút, Ajka) is számolhatunk rendszeres résztvevőkkel.
Az utóbbi években nemcsak a létszám növekedését lehet megfigyelni, de a szokásos havi egyszeri alkalmakat további találkozók, többnyire gyakorlati foglalkozások kísérik. Ugyanakkor, mint már támogatott civil szervezetként egyre több nyilvános rendezvényen veszünk részt többek között 2019-ben jelen voltunk a kora tavaszi Családi Egészségnapon, a kora őszi Bringafesztiválon és a decemberi Karácsonyi vásáron is.
Ugyanakkor más helyi civil szervezettel is igyekszünk kapcsolatot kiépíteni, melyet elsősorban az erősít, hogy tagjaink közül sokan a helyi „Kortalanok” nyugdíjas klub valamint a 2019-ben alakult „Fürge ujjak, szorgos kezek” kézműves klub tagjai is. A közös „munkakapcsolat” részeként az előbbi klub tagjaival szerveztük májusi közös kirándulásunkat, továbbá közösen álltunk a bogrács mellé a szeptemberi Bringafesztivál kapcsán. Ezen kapcsolatot a 2020-as évben tovább kívánjuk erősíteni, mely nemcsak kiváló alkalom a csapatépítésre, a klubok tevékenységének kölcsönös megismerésére, de lehetőséget ad a Kertbarát kör taglétszámának bővülésére is.


II. Elérhetőség, kapcsolat
A „Bakonyszéli vadvirágok” kertbarát kör vezetője: Poór Istvánné szakmai vezetője: Imre Zsuzsanna
facebook oldal: https://www.facebook.com/Bakony-széli-vadvirágok-kertbarátok-köreKépek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba2019 év tematikája, találkozói - (45 KByte)

Ingyenes program .doc, és .xls fájlokhoz
Ingyenes program .pdf fájlokhoz

BABA-MAMA KLUB

2016. január 14-én alakult Baba-mama klub 3 éves korig várja a falu legkisebb polgárait és szüleiket egy kötetlen, tapasztalat átadó, a gyereknevelés csínját-bínját megvitató beszélgetésre. A foglalkozások alkalmával a gyerekek számára játékok állnak rendelkezésre. A Baba-mama klub keretében minden évben megrendezésre kerül az Anyatejes világnap, ahol előadásokkal, hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.
A Baba-mama klub foglalkozásainak a helyi Művelődési Ház ad otthont, minden hónap 3. csütörtökén 10.00-12.00-ig
Foglalkozásvezető: Szalai Katalin védőnő


Képek

Halimba
Halimba
HalimbaHALIMBAI KÓRUS


A 2017. októberében először főleg óvónőkből, de később helyi lakosokkal kibővült kórus hiánypótló szerepet betöltve alakult. Repertoárjukban dallamos, könnyű magyar, külföldi, korabeli és régebbi zeneszerzők, klasszikusok világi, egyházi művei is szerepelnek.
Kórusvezető: Grőberné Adorján Renáta
Céljuk, hogy éneklésükkel örömet szerezzenek, valamint a karéneklés értékes közösségi hagyományainak fenntartása.
Az énekkar megalakulása óta minden évben a falu jelentősebb rendezvényein fellépnek: pl. Nagyboldogasszony napi búcsú és falunap, Karácsonyi Hangverseny.
A próbákat minden kedden 17 órától a helyi Művelődési Házban tarják.


Képek

Halimba
HalimbaHalimba Község Polgárőr Egyesülete

Halimba Község Polgárőr Egyesülete 1995-ben alakult. Elnöke: Dél Károly, helyettese: Sárfi Ákos. Egyesületünk azért jött létre, hogy falunkban bűnmegelőzés céljából segítsük a rendőrség munkáját és a rendezvény szervezések alkalmával biztosítsuk a helyszíneket, útlezárásokat. Jelenleg 12 fővel munkálkodunk, csoportunk tagjai nyugdíjasok és aktív női illetve férfi dolgozók, akik szabadidejükben, önként vállalják a járőrözést. Hetente több alkalommal nappal teljesítünk szolgálatot, illetve éjszakánként is 2 alkalommal, 2-3 fővel 5 órát járőrözünk községünkben. 2019-ban egyesületünk 1174 órát töltött járőrözéssel, rendőrrel pedig 6 órát töltöttünk szolgálatban. A halimbai Intézményekkel törekszünk a szoros együttműködés kialakítására és lehetőségeinkhez mérten próbálunk a felkéréseknek eleget tenni. Májusban az országos kerékpárverseny Halimba részéről történő útlezárásit 6 fővel biztosítottuk. A halimbai üveggyár 2 napos Nyílt napján 3 fővel vettük részt. Szeptemberben a Bringa Fesztivált 4 fővel biztosítottuk. Mindenszentekkor 4 napon keresztül 8 fővel a temetőt felügyeltük.
2020-as terveink megegyeznek eddigi célkitűzéseinkkel: a falu által szervezett programokon aktívan segíteni, a tavalyi évhez képest még több időt járőrözéssel tölteni, a többi civil szervezettel karöltve községünkben az összetartást erősíteni.

Szeretnénk, ha létszámunk bővülne, ezért új tagok jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségen: delkaroly@freemail.hu.
Ezenkívül várjuk közbiztonsággal kapcsolatos észrevételeiket!

Segítsenek, hogy egy kis figyelemmel vigyázhassunk szomszédainkra, rokonainkra, barátainkra!

Dél Károly

8452 Halimba, Petőfi S. u. 16 E-mail: hivatal [ kukac ] halimba.hu