[ BEZÁR ]

Hírek
Művelődési ház (IKSZT)
Dokumentumok
Halimba
Önkormányzat
Civil szervezetek
Intézmények
Vállalkozók
Galéria
Közérdekű adatok
Kapcsolat
Csatornázás
Halimbai hírek
Gyógynövény Tankert
Települési Értéktár

Gyógynövény Tankert

A Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont

Halimbán élt és dolgozott dr. Szalai Miklós plébános úr, csaknem fél évszázadon át. Figyelmét a gyógynövények tanulmányozásának szentelte hatalmas gyógynövényes tudásra tett szert.
Teakeverékei, amelyeket a környéken szedett gyógynövényekből állított össze, országszerte ismertté lettek, tízezrek számára hozva gyógyulást. Évtizedeken keresztül folytatott tevékenysége alapján Szalai Miklóst „halimbai esperes”-ként az egész ország ismerte. Nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád megszületése. A Halimbárium teák az országban elsőként bolti forgalomban is megvásárolható gyógynövényekből összeállított teakeverékek voltak. Nagy lépést jelentettek ahhoz, hogy az emberek maguk is tegyenek egészségük helyreállításáért, ezáltal kezükbe vegyék saját sorsuk irányítását.
Egykori lakhelye, a ház, amelyben élt és dolgozott, kertjével együtt ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközpontnak, amely méltón őrizi a „halimbai esperes" hagyatékát, továbbá elősegíti a településhez és az egész környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok felélesztését, bemutatását és elterjedését.
A házban kiállítás látható Szalai Miklós életéről és munkásságáról, a kert pedig egy egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában.

Nyitvatartás:
Az emlékház és a kert egész évben látogatható, de javasoljuk a májustól szeptemberig tartó időszakot, amikor a növények a legszebb állapotban vannak.
Általában hétköznapokon 7-15 óráig kertben tartózkodik munkatársunk, aki készséggel áll a látogatók rendelkezésére. Ettől azonban eltérés lehet, ezért javasoljuk, hogy a tervezett látogatás előtt egyeztessenek időpontot az Önkormányzat elérhetőségein.
Előre bejelentkező csoportok esetén a Bányászati Gyűjtemény is megtekinthető, illetve egyéb halimbai programok is rendelkezésre állnak: geotúra, „méhsimogatás”, falusi vendégasztal, stb.


Árak:
Felnőtt belépőjegy: 500 Ft
Gyermek belépőjegy: 300 Ft

Elérhetőség: Imre Zsuzsanna tájgondnok (kertészmérnök)
telefonszám: 06-20/229-6146
e-mail: gyogynovenyeskert.halimba@gmail.com


Képek

Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba
Halimba


8452 Halimba, Petőfi S. u. 16 E-mail: halimba [ kukac ] vazsonykom.hu